ЕКСКУРЗИИ ЗАД ГРАНИЦА

РЕЗЕРВАТ СРЕБЪРНА – КОНСТАНЦА, ПЕРЛАТА НА РУМЪНИЯ
21-22.03.2020

2 дни – 1 нощувка
Цена:99 лв
Основан от Траките, преминал през римска и византийска власт, давал подслон и на български ханове, познал дори Симеон Велики, превърнат от османците в столица на вилает и най-силната им крепост на Дунав, а след освобождението съгласно неизгодния за България Берлински договор оставен във владение на Румъния, върнат на България едва през 1940 г. Силистра е град с богата история и героично минало. Днес освен историческите реликви, Силистра е известен и с биосферния резерват за водоплаващи птици като къдроглав пеликан, балка белочела гъска, патици, мустакат синигер, голяма бяла чапла, ням лебед, малък корморан и др.
Кюстенджа /Констанца/ се смята за най-стария непрекъснато обитаван град в Румъния. ОСнован в началото на VI в. пр.н.е. при Великата гръцка колонизация от заселници на малоазиатския град Милет и първоначално носи името Томи.
Пристанището е използвано от гърците за търговия с местното население – гети, скити и келти, което води до разцвет на Томи през III в. пр.н.е. Дълго време доминиран от ОДриското царства, през 29 г. пр.н.е. градът е завладян от римляните. Тук прекарва в изгнание последните 8 години от живота си известнният римски поет Овидий.
ПРОГРАМА
1 Ден: 07:00 ч Отпътуване за Силистра, основан в далечната 106 г, когато по нареждане на император Траян на територията на града е разквартируван XI Клавдиев легион.
ЩЕ ПОСЕТИМ:
-Националният архитектурен резерват «Дуросторум — Дръстър — Силистра»
– Археологическият музей, римската гробница, св.св. Петър и Павел он 1860 г
– Музеят на естествознанието и езерото Сребърна
Свободно време и нощувка в хотел 3 *
2 ден: Закуска и отпътуване за Констанца – Скритата черноморска перла на Румъния с 26 вековна история и архитектюрни шедьоври от различни епохи.
ЩЕ ПОСЕТИМ:
– Площада на Овидий с музея на архитектурата
– Музея на мозайките
– Музей на народното творчество
– Джамията на Махмуд II
– Базиликата св. Антоний Падуански
– Храмът Св.Св. Петър и Павел и Казиното
– Свободно време за обяд и Отпътуване за Бургас

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: Транспорт с лицензирани транспортни средства, 1 нощувка със закуска в Силистра и водач.
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:, входове за посещаваните обекти, разходи от личен характер.


МАКЕДОНИЯ
СКОПИЕ – ОХРИД – БИТОЛЯ
26.03 — 29.03.2020 г
4 дни – 3 нощувки
Цена: 297 лв

1-ви ден: – Бургас – Скопие – 630 км
Отпътуване в 06:00ч от гр. Бургас. Преминаване през граничните пунктове. Посещение на Осоговският манастир „Св. Йоаким Осоговски“, известен още и като Сарандапорски, се намира на около 3 км източно от гр. Крива Паланка, в полите на Осоговската планина, в местността „Бабин дол“. Манастирът е част от огромното българско историческо наследство останало в днешна Р. Македония. Посещение на столицата Скопие. Скопие е столицата на Македония и най-големият град в страната. Разположен е на двата бряга на река Вардар. Намира се на около 80 километра от границата с България. В своята многовековна история градът често пъти е бил разрушаван от военни походи или земетресения, тъй като се намира в сеизмична зона. Разглеждане на новата църква „Св. Климент Охридски“, църквата „Свети Спас“ с гроба на Гоце Делчев. Настаняване в хотел 3*.Нощувка.
2-ри ден: Скопие – Охрид – 172 км.
Закуска. Отпътуване към Бигорски манастир. По пътя – фотопауза и кратка почивка при Мавровското езеро– изкуствено езеро разположено в северозападната част на Република Македония. Езерото е част от националния парк Маврово. Посещение на Бигорски м-р, разположен на територията на парка. В Бигорския м-р се намира един от най-красивите резбовани иконостаси в Православния свят. Туристическа обиколка на стария град Охрид с екскурзовод: площада и пристана на града, църквите „Св. Йоан Канео“, „Св. Панталеймон” (Плаошник), където се намират мощите на Климент Охридски, Самуилова крепост , църквата „Св. Богородица Перивлепта“, Амфитеатъра, църквата „Св. София“, къщата на братя Робеви, Стария чинар и др
По желание срещу доп. заплащане:
Екскурзия до манастира „Св. Наум”. Посещение на манастира „Свети Наум“ . Манастирът е разположен на 30 км от Охрид, почти на границата с Албания, на брега на Охридското езеро. По пътя спиране на Билянини извори. Пътят продължава по живописен маршрут – селата Св. Стефан, Пещани, Трапезица, Любанища и националния парк Галичица. Разглеждане на църквата „Св. Св. Архангел Михаил и Гавраил“ и параклиса „Св. Петка“ със светена вода. Спирка при . „Залива на коските“, и възстановката на наколно селище – музей на водата, който набира все по-голяма популярност като една от оригиналните забележителности в района на Охрид. Посещение на Музея на Водата / без включена входна такса – около 100 денара/. Завръщане в Охрид вечерта. По желание срещу допълнително заплащане: организирана вечеря в местно заведение с традиционно меню и жива музика. Нощувка.
По желание срещу допълнително заплащане: организирана вечеря в местно заведение с традиционно меню и жива музика. Нощувка.
3-ти ден: Охрид — Прилеп -126 км.
Закуска. Посещение на гр. Струга, разположен на северния край на Охридското езеро. Разглеждане на Струга: Паметникa на Стружанката, Къщата на братя Миладинови, мястото, където р. Църни Дрин живописно се влива в Охридското езеро. Посещение на Калище и манастира „Св. Богородица Калишка” – запазена е старата скална част на манастира от 14 в. и изградена нова част към манастирския комплекс, в която се съхранява чудотворна икона, известна като „Черната икона на Св. Богородица”. Отпътуване и посещение на Битоля – третия по големина град в страната. Битоля е разположен в южната част на долината Пелагония, и е обграден от планините Баба и Нидже. В Битоля има много исторически здания от различни периоди. Най – впечатляващите от тях са: часовниковата кула – изградена със здрави стени, масивни спираловидни стълби, дървени конструкции на мецанина и купол. Няма точни данни за годината на построяването й, но се смята, че кулата е построена по същото време на построяването на църквата Св.Димитрий – през 1830г. Тя е построена с дарения от местни търговци и занаятчии. Църквата наистина заслужава внимание – има невероятни икони и фрески, изработен от дърво епископски трон, арка с издялани фигури на Исус и апостолите. Посещение на град Прилеп, описан в романа на Димитър Талев ”Преспанските камбани”. Градът е основан върху руините на древния град Стибера. За първи път се споменава под името Прилеп през 1014 г. В периода от 1371 до 1395 г., по времето на крал Марко Мърнявчевич (Крали Марко) градът е столица на държавата му. През 19-ти век се оформя и днешният център със Старата чаршия. Настаняване в хотел 3*. Нощувка.
4-ти ден: Отпътуване за Бургас — 720 км.
Закуска. Отпътуване за България. Посещение на най-големия археологичен комплекс в Македония – античният град Стоби, основан от древните пеони, столица на римската област Македония Секунда. В началото на 4 век Стоби е седалище на епископия и в него са изградени просторни църкви, богато украсени с фрески и мозайки. Посетителят може да се наслади на останките от мозайките на голямата базилика. Завръщане в Бургас късно вечерта.
В цената са включени:
– транспорт с лицензиран автобус за международен превоз;
– 3 нощувки със закуски 1 в Скопие, 1 в Охрид и 1 в района на Прилеп;
– Посещение на Осоговския манастир
– Посещение на Скопие
– Посещение на Бигорския манастир
– Пешеходна екскурзия с местен гид в Охрид
– Посещение на Струга
– Посещение на Битоля
– Посещение на Прилеп

„DIANA TОUR“ Ltd СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО НА ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА И ЦЕНАТА ПРИ  ПРОМЕНИ НА ГОРИВАТА И АТМОСФЕРНИТЕ УСЛОВИЯ !!!! 

 

 

The gallery was not found!