Трявна – Дряново – Боженци – Етъра

Трявна - Дряново - Боженци

Трявна – Дряново – Боженци

Дати:12 – 13 октомври 2019г.

2 дни – 1 нощувка
Цена: 90 лв

 


1- ви ден:

07:30 ч Отпътуване
9:45 ч Пристигане в Гурково.(180 км) Разглеждане на първият в Европа МУЗЕЙ НА МАГАРЕТО – етнографския музей в Гурково. Създаден във връзка с традиционното „Био Рали“, донесло слава на община Гурково.

11:20 ч. Пристигане в Трявна/ 60 км /– градът, обвит в зеленина в подножията на Тревненска планина в долината на Тревненска река, запазил самобитна култура и занаяти от възрожденска България. Още пази горди спомени за победите на хан Крум над византийския император Никифор през 811 г и разгрома на римския император Исак II Ангел от българските царе Асен и Петър през 1190 г.
Това е един от центровете на българското възраждане, иконописи, дърворезба, дюлгерство, просвета, църковни и националноосвободителни борби. Запазени са къщи с възрожденска архитектура и произведения на тревнеснската иконописна школа.
Разглеждаме площада с часовниковата кула – символ на града, построена през 1814 г с височина 21 м, църквата св. Арх. Михаил, улицата на занаятите и сувенирите, Даскаловата къща – музей на дърворезбата. Другия емблематичен символ на града е Гърбатият мост построен през 1845 г. По желание музей на иконите и музей на азиатското изкуство.
Свободно време
14:30 Отпътуване за Дряново /18 км/– родното място на знаменития строител Колю Фичето, построит стотици здания, мостове, църкви, часовникови кули и чешми. Посещение на музея на Колю Фичетовъзрожденска къща с етнографска изложба, църквата св. Никола – дело на майстор Колю Фичето. Свободно време. Нощувка /Първи ден около 260 км/

2 – ри ден:
08:00 Закуска и отпътуване към Дряновския манастир „св. Архангел Михаил“ /10 км/ основан през XII в, по времето на цар Калоян и векове бил един от центровете на развитие на българската християнска култура. От 1971 г е част от 100-те национални туристически обекта. В него е намерен един от първите преписи на „История Славянобългарска“. По желание посещение на пещерата „Бачо Киро“– първата благоустроена пещера в България. 4 етажен лабиринт от 3600 м. Оформянето й съгласно геоморфологическите изследвания е продължавало 1 800 000 години. Благоустроената част за туристите е 700 м.

12:00 Отпътуване за селоБоженци /25 км/, създадено от Божана – жената на убит болярин от Велико Търново при завземането на града от турците през 14 в. Благодарение на нейната предприемчивост част от болярската фамилия успяла да се измъкне от града и да се скрие в дълбоките и недостъпни места на Балкана. Възрожденската архитектура е съхранена в строителството на къщите – с дървена облицовка и покрити с каменни плочи. Селото е обявено за архитектурен резерват през 1964 г.

Свободно време.

15:30 Отпътуване за Етъра /30 км/– Архитектурно етнографски комплекс с действащи експонати във вид на село от 1964 г. Първият музей под открито небе. Малките улички, павирани с плочи и павета, каменните чешми, часовниковата кула, старите къщи ще пресъздадат за вас бита и архитектурата на епохата на Възраждането.

17:30 Отпътуване за Поморие. По пътя при възможност посещение на Кабиленски манастир, за който легендата разказва, че през IV-V в, по времето на римския императора Константина Великиия тук е съществувал манастир с извор със свещена вода и царица Елена изпращала пратеници да й носят вода от този извор.
Пристигане в Бургас и Поморие късно вечерта.

В цената влизат:

  • Транспорт с лицензиран автобус
  • Екскурзоводско обслужване по маршрута

Цената не включва:

  • 1 нощувка съм закуска в хотел 2*/3* в Дряново
  • Лични разходи
  • Входни такси за посещаваните обекти:

       Трявна:  БИЛЕТ за ТРИ МУЗЕЯ ПО ИЗБОР – 6 лв
       Дряново : Билет за 3 музея: Музей на възрожденския строител Колю Фичето.
* Музей на Градския бит, Историческия музей в Дряновски манастир 6 лв
            * Пещера Бачо Киро – лв
      Боженци: БИЛЕТ ЗА ТРИ МУЗЕЯ – 8 лв
      Eтъра – 6 лв

ОРГАНИЗАТОР: „DIANA TОUR“ Ltd. , Тел: 0878 65 95 40; 

Лице за контакт: КАЛИНКА ЖЕКОВА, ТЕЛ:0887726107; 0895683639; 056816843

Посетете нашия сайт: https://kam1970.com/